Skip to main content

Hai să definim mai întâi ce e ala input și ce e output

 • Input se referă la informația receptată, intrată, la materialele asimilate cum ar fi cea din cărți, filme, podcast-uri, etc. prin citit, ascultat sau vizionat.
 • Output se referă la abilitățile productive, la expresia lingvistică prin scris și vorbit.

În era informațională, studiul individual a devenit foarte accesibil și ușor de realizat. Cei ce vor să învețe o limbă nouă pot apela la o varietate de resurse online, cel mai adesea apelând la cititul de cărți, ascultarea de podcast-uri și vizionarea de filme. În acest articol explorăm rolul important al inputului și necesitatea outputului când înveți limba engleză.

Input bogat prin citire, ascultare și vizionare.

 • Când înveți limba engleză singur și citești materiale, te expui unei game largi de vocabular, de expresii idiomatice și structuri gramaticale care îți consolidează baza lingvistică. Este important să citești cărți, articole, bloguri și știri, ca astfel să te expui la diferite stiluri de scriere și contexte culturale. Asta te ajută să înțelegi limba engleză într-un mod autentic.
 • Ascultarea e alt aspect esențial al învățării individuale. Materialele audio sau video, cum ar fi podcast-uri, audiobook-uri, emisiuni TV sau filme, îți oferă ocazia să te familiarizezi cu pronunția corectă, intonația și ritmul limbii. Pe lângă asta, ascultarea limbii îți permite să îți antrenezi abilitatea de a înțelege limbajul vorbit într-un context autentic, de a înțelege expresiile din conversații informale și diverse accente regionale.
 • Vizionarea de materiale în limba engleză, cum ar fi serialele, filmele sau documentarele, îți oferă șansa de a vedea expresii faciale, limbajul nonverbal și contextul vizual care completează comunicarea.

Experiența asta vizuală te ajută să înțelegi nuanțele limbii și îți dezvoltă abilitatea de a recepta și de a interpreta informația într-un mod holistic.

Cu toate astea, în ciuda avantajelor oferite de input, primirea pasivă a informației nu este suficientă ca să dobândești competența în limba engleză. A avea un input bogat nu garantează o producție corectă și fluentă a limbii. Ca să atingi un nivel înalt de competență, e nevoie de practică activă, adică să produci limba prin exerciții de vorbire și scriere.

 înveți limba engleză

Importanța outputului și a exercițiilor de vorbire când înveți limba engleză

Producerea limbii prin vorbire îți permite să aplici cunoștințele dobândite prin input și să-ți dezvolți fluența, pronunția și gramatica. Participarea la conversații cu alți vorbitori, înregistrarea și ascultarea propriei voci și chiar simularea dialogurilor îți crește competența comunicativă, încrederea în abilitățile de comunicare și te ajută să integrezi cunoștințe lingvistice într-un mod concret, practic și autentic.

Balanța între input și output

Ca să dobândești o competență autentică a limbii engleze, este esențial să găsești un echilibru între input și output. Dacă până acum ai consumat materiale în engleză și nu ai avut ocazia să o vorbești, găsește timp și pentru output. Fă în așa fel încât să dedici 50% din timp pentru input și 50% pentru output. Însă, e de menționat că nu există o proporție fixă care să funcționeze în mod universal pentru toată lumea și depinde de nevoile fiecăruia. Poți avea nevoie de mai mult input când începi de la zero, ca să te familiarizezi cu limbajul și să construiești o bază solidă, sau poți avea nevoie de mai mult output ca să-ți îmbunătățești competențele productive. În final, poți experimenta în a găsi proporția care ți se potrivește și care se mulează pe stilul tău de învățare.

Ce poți face practic când înveți limba engleză?

 1. Asigurăte ai input diversificat prin citire, ascultare și vizionare în limba engleză.

 2. Găsește echilibrul între input și output.

 3. Înregistreazăte în limba engleză și ascultă înregistrarea îți evaluezi pronunția și ți corectezi eventualele greșeli.

 4. Intră într-un club de conversații în limba engleză ai oportunități de a interacționa cu alți vorbitori.

 5. Participă la conversații online în grupuri și comunități active.

 6. Ia în considerare înscrierea la un curs.

 7. Antreneazăte prin dialoguri simulate sau cu ajutorul înregistrărilor audio.

 8. Folosește aplicații sau platforme online care îți oferă exerciții și feedback, cum ar fi Google Pronunciation.

În concluzie, asigură-te că îți exersezi abilitățile de vorbire și că ai un input diversificat de materiale care să se muleze pe nevoile și preferințele tale atunci când înveți limba engleză. Evită să te limitezi doar la o singură tehnică de învățare și explorează diverse modalități de a dezvolta competența autentică în limba engleză.

Hai și tu în clubul de conversație!

Dacă vrei să-ți dezvolți abilitățile de a conversa în limba engleză, intră în Clubul de Conversație. Experimentează o abordare inovatoare în învățarea limbii engleze, descoperă perspective noi alături de oameni dornici să se dezvolte pe toate planurile.

Alex

Proiectul Thisisnotaschool s-a născut din realizarea că adulții își doresc să urmeze cursuri de engleză cu o abordare modernă, relaxată și prietenoasă, departe de metodele convenționale de predat. Lecțiile mele sunt structurate într-un mod în care cursanții nici nu își dau seama că participă la o lecție de engleză, ci la o discuție interactivă care îi face să învețe într-un mod natural și distractiv. Abordarea mea pune accent pe tehnici moderne destinate celor care vor să învețe engleză dar și să își atingă obiectivele de dezvoltare profesională și personală.

Leave a Reply