Skip to main content

Ugh… If I had a penny for every time I heard that…

Nu o zic doar eu, o zice și comediantul de mai jos. 

Bineînțeles că tipul exagerează pentru a capta esența mesajului, iar danezii chiar chiar vorbesc engleză bine și tot își cer scuze. But the point is…

Când îți ceri scuze pentru nivelul de engleză, uite ce se întâmplă:

1. Îți subestimezi capacitățile și competențele – sugerezi că nu ești la fel de competent/ă că vorbitorii nativi sau ca alți vorbitori de engleză non-nativi, ceea ce poate duce la o subestimare a abilităților tale reale de comunicare.

2. Creezi bariere lingvistice – subconștient, ridici o barieră lingvistică între tine și interlocutor. Asta face mai dificilă creearea unei relații autentice și profunde.

3. Te concentrezi pe greșeli – atragi atenția asupra greșelilor ceea ce duce la inhibarea comunicării libere.

4. Îți reduci încrederea în tine – te simți mai puțin valoros/oasă sau mai puțin capabil/ă din cauza deficiențelor lingvistice PERCEPUTE. 

5. Creezi o percepție negativă din partea interlocutorului – cel care te ascultă îți poate percepe scuzele ca pe o lipsă de încredere în sine și lipsă de respect față de propria abilitate lingvistică. 

Un alt exemplu foarte bun. În video-ul de mai jos o studentă din China care studiază în Toronto e abordată pe stradă pentru un mini interviu haios.

Lumea în comentarii o adoră. De ce? Că știe să comunice chiar dacă nu vorbește o engleză perfectă. Cuvântul cheie aici e „perfectă”. Nu ai nevoie de o engleză perfectă să poți comunica. De ce să creezi o barieră între tine și interlocutorul tău? De ce să-i faci pe cei din jur să-și ajusteze nivelul de așteptare și să-ți subestimeze capacitățile reale de comunicare?

Să fim sinceri, chiar și vorbitorii nativi ai limbii engleze nu vorbesc întotdeauna perfect. Greșelile gramaticale, pronunția incorectă și greșelile accidentale în alte limbi sunt comune chiar și în rândul nativilor. Deci, de ce ar trebui să ne cerem scuze pentru faptul că suntem în proces de învățare și îmbunătățire?

Să clarificăm. „Nu am engleza bună” e doar percepția ta. Nu și percepția străinilor cu care vorbești. Și ca să vezi că nu mănânc cacao, uite-te la comentariile video-ului. 

Ce putem învăța de aici? Că singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să fii tu însuți. Arată-ți personalitatea pentru că ea e cea care te definește, nu abilitatea de a vorbi altă limbă. Adevărata conexiune cu ceilalți vine atunci când suntem autentici și împărtășim cine suntem, nu doar cuvinte corecte gramatical.

Acceptă-ți engleza așa cum e și dacă vrei să o îmbunătățești… pai… știi unde să mă găsești. 

Alex

Adulții își doresc să urmeze cursuri de engleză online cu o abordare relaxată și prietenoasă, departe de metodele convenționale (booooooring) de predat. Așa a luat naștere proiectul Thisisnotaschool, unde cursanții nici nu își dau seama că participă la o lecție de engleză. Ei simt că iau parte la discuții interactive, fun, prin care învață într-un mod natural. Eu prefer să pun accentul pe tehnici moderne destinate celor care vor să învețe engleză și să își atingă obiectivele de dezvoltare profesională și personală. Adică vorbim despre orice, nu doar despre „ce-am avut noi de pregătit pentru azi”... :)

Leave a Reply