Skip to main content

Te poate ajuta cititul cu voce tare să vorbești mai fluent? 

Pe scurt, da! Categoric!

Fluența în citire și fluența în vorbire sunt aspecte interconectate ale competenței lingvistice. Chiar dacă folosim părți diferite ale creierului atunci când citim și când vorbim, cititul fluent te ajută foarte mult să fii fluent/ă în timp ce vorbești.

Iată cum.

Vocabular și înțelegere

Lectura frecventă, în special a textelor diverse și complexe, te ajută în dobândirea vocabularului. Un vocabular mai vast duce la înțelegerea diferitelor contexte și nuanțe ale limbii, lucru esențial atât pentru citit, cât și pentru vorbit.

În timp ce citești, ești expus/ă la un vocabular mai larg. Înveți nu numai semnificația și sensul cuvintelor noi, dar și cum se folosesc în context. De exemplu, ai putea citi “The chef prepared an exquisite dish with calamari and truffle oil”. Nu știi cuvântul “exquisite”, dar din context îți dai seama că e pozitiv. Înveți că merge împreună cu “dish” – “exquisite dish”. 

Înveți ce cuvinte merg împreună fară să fie nevoie să traduci din română în engleză. Nu trebuie să știi echivalentul din română, că engleza e cu totul altă limbă. Nu trebuie nici măcar să sune apropiat cu felul în care ne-am exprima noi în română. 

Pronunție și atenția acordată foneticii

Cititul cu voce tare ajută la exersarea pronunției și intonației. Te familiarizezi cu tiparul fonetic al limbii, iar îmbunătățirea pronunției înseamnă că devii mai încrezător/oare și poți vorbi mai clar. 

Cineva care exersează cititul cu voce tare are mai multe șanse să pronunțe corect cuvintele. Apoi când persoana asta merge la muncă, prezintă ceva în engleză și observă că are o claritate mai bună în vorbire, o credibilitate sporită și abilitatea de persuasiune mai mare, încrederea în sine crește.

În plus de asta, când știi pronunția corectă, recunoști mai ușor cuvinte și fraze în momentul în care asculți ceva în engleză.

Intonație, ritm și fluență

Când citești dialoguri cu voce tare, înveți ritmul natural al limbii și intonația. Felul în care vocea se duce în sus sau în jos poate determina și cât de politicos te exprimi în engleză. 

Spre exemplu, dacă întrebi “Could you help me with this?” cu vocea ridicată la final, o să sune ca o întrebare autentică. Dar dacă nu ridici tonul la final de întrebare și o faci să sune plat “Could you help me with this.” o să pară că dai ordine și sună foarte nepoliticos în engleză.

Intonația corectă te ajuta să transmiți emoțiile și intențiile corecte, că doar nu vrei să dai de înțeles că ești neprietenos/oasă sau nepoliticos/oasă. 

Cititul cu voce tare te ajută să te concentrezi pe fluența și ritmul discursului tău. Înveți să grupezi anumite cuvinte și să nu faci pause inutile acolo unde nu trebuie. Când povestești ceva sau în conversațiile de zi cu zi, fluența te ajută să menții interesul ascultătorului.  

Dacă poți citi fluent, înseamnă că recunoști rapid cuvintele și nu depui mult efort în înțelegerea textului. Este foarte asemănător cu automatismul în vorbire, atunci când nu trebuie să faci pauze frecvente că să te gândești la cuvinte și gramatică.

Competențe de înțelegere, procesare și exprimare

Cititul îmbunătățește abilitățile de înțelegere, care implică înțelegerea contextului, deducerea sensului și prezicerea rezultatelor. Aceste abilități sunt, de asemenea, esențiale în vorbire, în special în conversațiile care necesită înțelegerea și răspunsul celorlalți.

Cititul cu voce tare nu implică doar decodarea textului, ci și înțelegerea și exprimarea conținutului. De exemplu, dacă citești cu voce tare un pasaj despre problemele de mediu, ai putea avea nevoie să transmiți urgența și importanța subiectului prin felul în care citești.

Abilitatea asta îmbunătățește capacitatea de a transmite idei complexe în mod clar și convingător, ceea ce este esențial în mediile academice, profesionale și în conversațiile de persuasiune.

Gramatică și sintaxă

Expunerea la propoziții bine structurate în timp ce citești te ajută să înțelegi mai bine gramatica și sintaxa. Această expunere ajută la internalizarea regulilor lingvistice. Citind, ești expus/ă la modele care mai apoi le poți adapta și reproduce în vorbire. 

Înțelegerea sintaxei este extrem de importantă. Cineva care a citit mai multe structuri de sintaxă ar putea întreba și forma cu mai multă încredere o întrebare precum “Can you tell me where the nearest pharmacy is?”. Poate că ai învățat o variantă mai simplă a aceleiași structuri “Can you tell me where he is?”, dar pentru că nu ai fost expus/ă sau că nu ai exersat modele mai complexe, îți va fi greu să le pui cap la cap mental atunci când ai nevoie. 

Cum să citești eficient pentru rezultate mai bune

Începe prin a alege un paragraf dintr-o carte sau un articol. Citește-l mai întâi în gând pentru a înțelege mesajul. Atunci când citești direct cu voce tare, există tendința de a te concentra mai mult pe cuvinte decât pe sensul general. La final, s-ar putea să te întrebi: „Ce am citit?”, așa că asigură-te mai întâi că înțelegi despre ce este vorba. După ce ai înțeles mesajul, citește paragraful cu voce tare. Observă dacă faci pauze în locurile potrivite, verifică dacă pronunți corect cuvintele și încearcă să ai o intonație adecvată. Dacă nu ești mulțumit/ă de cum sună, repetă de câte ori este necesar (eu obișnuiam să repet și de zece ori pentru a mă perfecționa). Imaginează-ți că ești un narator și citește ca și cum ai vorbi cu cineva. Nu ai idee cât de puternic poate fi acest exercițiu. Ia-o ca pe o joacă și schimbă-ți intonația și vocea pentru a suna puternic și încrezător, ca un actor pe scenă. Acest truc îți va îmbunătăți semnificativ fluența în citire.

N-ai ce să citești? Îți vin în ajutor.

Există o garamada de resurse online, dar dacă nu te simți comfortabil/a cu articolele autentice de pe net, încercă câteva cărți special concepute pentru cei care învață engleza. Sunt adaptate fiecărui nivel și sunt total gratuite. Poți citi în ritmul tău sau poți descarcă fișierul audio să citești și să asculți în același timp. 

Le găsești aici.

Spor la citit!

Alex

Adulții își doresc să urmeze cursuri de engleză online cu o abordare relaxată și prietenoasă, departe de metodele convenționale (booooooring) de predat. Așa a luat naștere proiectul Thisisnotaschool, unde cursanții nici nu își dau seama că participă la o lecție de engleză. Ei simt că iau parte la discuții interactive, fun, prin care învață într-un mod natural. Eu prefer să pun accentul pe tehnici moderne destinate celor care vor să învețe engleză și să își atingă obiectivele de dezvoltare profesională și personală. Adică vorbim despre orice, nu doar despre „ce-am avut noi de pregătit pentru azi”... :)

Leave a Reply