În timpul unei ore de curs, un cursant mi-a spus: „Am realizat că trebuie să vorbesc calm atunci când vorbesc”. Mare mi-a fost satisfacția, deoarece am înțeles că realizarea vine din experiență. A descoperit singur ce e aia fluență. Dacă i-aș fi spus eu același lucru, impactul ar fi fost probabil diferit.
“I realized I need to speak calmly when I speak”
Există două tipuri de persoane care învață engleză: cei care vorbesc rapid, fără să acorde atenție structurii frazelor, și cei care se împiedică și își pierd încrederea atunci când nu sunt siguri de ceea ce spun. Dacă te numeri printre cei care vorbesc repede și haotic, sfatul meu este simplu: ia-o încet și gândește-te!
Slow down and think!
Primul pas pentru a deveni fluent în engleză e să te calmezi. Nu vorbi rapid că să mimezi fluența și să treci repede peste cuvinte sau structuri gramaticale pe care nu le stăpânești.
Fluența nu înseamnă să vorbești repede, înseamnă să gândești și să vorbești în același timp. La început, acest proces poate părea lent și dificil. Te vei gândi mai mult și vei avea impresia că stă interlocutorul după tine, dar e cât se poate de fals. În timp ce tu faci o pauză, interlocutorul înmagazinează informația pe care tocmai ce i-ai transmis-o. Pauzele sunt benefice deoarece amplifică impactul cuvintelor tale. Utilizate strategic, aceste pauze îi ajută pe cei ce te ascultă să reflecteze și să înțeleagă mai bine mesajul tău. Nu trebuie să-ți fie teamă să vorbești încet și calm.
Asta nu înseamnă că trebuie să te oprești la fiecare cuvânt și nu înseamnă să spui repede ce știi să exprimi ca mai apoi să te oprești brusc când nu știi ceva. Fluența implică echilibrul în ritmul vorbirii, oferindu-ți timp să gândești. În timp ce emiți un cuvânt, mintea ta este deja orientată spre următoarea idee pe care o vei exprima. Cu cât practici mai mult, cu atât vei reduce intervalul de timp între gând și vorbire.
Image by José Miguel from Pixabay
Pe de altă parte, există și cei care preferă să tacă în loc să spună ceva greșit. Din păcate, ei sunt cei care au cel mai mult de pierdut pentru că măcar cei care vorbesc dezordonat, se exprimă, încearcă să se facă înțeleși, pe când un om care se rușinează când nu știe ceva, va pierde oportunități și nu se va face remarcat. Va prefera să stea în zona de confort și va evita situații în care să își pună în aplicare ceea ce știe deja. Nu va aplica la joburi unde se cere engleza, iar în vacanțe va prefera să îl lase pe cel care știe mai bine engleză să vorbească. Știi vorba aia? Cu rușinea mori de foame?
Soluția? Ieși din zona de confort. Vorbește, gesticulează, folosește cuvintele pe care le știi deja. Când nu știi ceva, încearcă să descrii acel ceva. Caută alternative, refrazeaza sau folosește-ți vocea să subliniezi ceea ce vrei să transmiți. Dacă nu știi cuvântul tiny, încearcă să zici veeeeeery veeeery small cu o voce pițigăiată. Așa exprimi același lucru fară să te împotmolești.
Frica de a vorbi într-o limbă străină este una dintre principalele provocări pentru cei care o învață. De fapt, nu e frica de a vorbi, e frica de ridicol, de ceea ce va crede interlocutorul. E de fapt frica de a fi considerați fraieri, când în realitate știm cât de deștepți suntem și cât de frumos ne exprimăm în limba maternă. Ceea ce îmi aduce aminte de Sofia Vergara într-o secvență din Modern Family.
“Do you even know how smart I am in Spanish?”
Acum gândește-te. Ai judeca un străin care nu vorbește limba română la perfecție? Mai degrabă ți s-ar înmuia inima văzând cum se chinuie să exprime ceva în limba ta și vei aprecia efortul.
Am avut o cursantă care avea anxietate când trebuia să vorbească în engleză. Pentru ea, depășirea acestei frici nu a venit din învățarea regulilor gramaticale sau a vocabularului, ci din practica constantă a vorbirii. A vorbit până s-a simțit confortabil și a realizat că acum, când trebuie să vorbească, o face fără ezitare. Mi-a zis:
“Now, when I need to speak, I speak”.
În concluzie, fluența în limba engleză nu se obține peste noapte. Este un proces care necesită răbdare, încredere în sine și practică constantă. Fie că vorbim despre depășirea fricii de a greși sau despre îmbunătățirea ritmului vorbirii, fiecare mic progres aduce cu el o mai mare înțelegere și încredere în abilitățile noastre lingvistice. Așa că nu-ți fie teamă să vorbești și să te exprimi. Cu fiecare cuvânt rostit, devii din ce în ce mai fluent și mai încrezător în propriile tale abilități.
Multi avem problema asta si cand trebuie sa ne exprimam in limba materna, putem aplica sfaturile in viata de zi cu zi. Mi-a placut analogia cu cu strainul care incearca sa-ti vorbeasca limba, nu m-am gandit pana acum ca probabil asa ne vad si pe noi vorbitorii de engleaza :D. Amuzant si insertul din Modern Family. Keep em going!
adevarat. de cele mai multe ori, problemele cursantilor nu sunt de natura lingvistica, dar faptul ca adaugi un layer de dificultate (alta limba) face comunicarea si mai grea si provoaca si mai mare anxietate.
Mersi de incurajare! Stay tuned!